Sukrėsti vidurio Vietnamo gyventojai šeštadienį bando atsigauti po to, kai galingas taifūnas suniokojo dideles pakrantės teritorijas ir pražudė mažiausiai keturis žmones.

Vienas stipriausių pastarojo dešimtmečio taifūnas „Doksuri“ penktadienio popietę nusiaubė Vietnamą, griuvėsiais versdamas pastatus ir be elektros bei ryšio palikdamas keletą provincijų.

Nubudę Vietnamo gyventojai išvydo, kad įspūdingais paplūdimiais garsėjančios ir paprastai idiliškos pakrančių vietovės buvo smarkiai nuniokotos.

„Sėdėjau namie užsidengusi ausis. Nedrįsau išeiti, nes labai bijojau“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo Mai Thi Tinh (Mai Ti Tin), kurios restoranas Ha Tinio provincijoje buvo visiškai sulygintas su žeme.

„Elektros dar nėra, tad nieko negalime imtis. Nežinau, kiek laiko užtruks atsigauti“, – pridūrė moteris.

Vietnamo nelaimių valdymo tarnyba pranešė, kad per taifūną žuvo mažiausiai keturi žmonės, dar aštuoni buvo sužeisti.

Penkiose labiausiai nukentėjusiose provincijose buvo apgadinta apie 123 tūkst. namų, buvo išvartyti medžiai ir nutrauktos elektros linijos, pranešė tarnyba.

„Vėjas buvo toks stiprus, kad teko slėptis po lova. Aš sena, tačiau bijau mirties“, – AFP pasakojo Ha Tinyje gyvenanti buvusi mokytoja 70-metė Tran Ngoc Khang (Tran Ngoc Keng).

Premjeras Nguyen Xuan Phucas (Ngujen Suan Fukas) šeštadienį aplankė vieną taifūno nusiaubtą provinciją ir įvertino nuostolius.

„Turime greit mobilizuoti jėgas ir atstatyti namus bei sugriautas mokyklas... Turime pasirūpinti, kad žmonės galėtų grįžti prie įprasto gyvenimo“, – valstybinei Vietnamo televizijai sakė jis.

Audrai rimstant, buvo evakuota beveik 80 tūkst. žmonių, o vyriausybė kovai su taifūno padariniais skyrė 250 tūkst. kareivių ir transporto priemonių bei laivų.

Vietnamas kasmet nuo gegužės iki spalio reguliariai kenčia nuo atogrąžų audrų.

Šiemet šalis jau susidūrė su smarkiomis audromis, per kurias, oficialiais duomenimis, nuo sausio žuvo arba dingo 140 žmonių.

Audrai praūžus pro vidurio ir šiaurės Vietnamą bei atnešus smarkių liūčių, meteorologijos tarnybos perspėjo apie potvynių ir purvo nuošliaužų pavojų.

Ha Tinis, Vietnamas, rugsėjo 16 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode